Accu = Pechreden nummer 1!

Wist u dat een kapotte accu de grootste veroorzaker van autopech is, met name in de winter? Als het koud is, verliest de accu vermogen en tegelijkertijd heeft de motor meer elektriciteit nodig om te starten. Meestal laat de startaccu van de auto de bestuurder na een levensduur van vijf tot zes jaar in de steek. Gelukkig kunt u zelf een aantal dingen doen om problemen te voorkomen. Bij twijfel vraagt u gewoon om de accucheck. Dan weet u snel waar u aan toe bent!

Waarom vallen accu’s zo vaak uit in de winter?

De winter vormt een uitdaging voor de accu van de auto. Door de kou verliest hij namelijk vermogen. Als de temperatuur onder de tien graden zakt, verliest een accu ongeveer een derde van zijn vermogen. Bij min twintig graden is nog maar de helft van het daadwerkelijke batterijvermogen beschikbaar. Bovendien vraagt de motor bij koude temperaturen meer van de accu: de motorolie is bij koud weer erg stroperig – bij min twintig graden verdubbelt het stroomverbruik bij het starten van de motor. Daarom starten koude motoren vaak pas met tegenzin als de temperatuur onder nul zakt.

Dergelijke problemen kunnen nog erger worden door frequente korte-afstandsritten. Als het dagelijkse woon-werkverkeer slechts enkele kilometers is en de achterruit- en stoelverwarming ook werken, heeft de dynamo niet genoeg tijd om de accu volledig op te laden. Dan is het onvermijdelijk dat u problemen kunt verwachten.

Dit kunt u zelf doen:

  • Parkeer slim: Zet uw auto binnen of onder een carport, bij voorkeur uit de wind. De accu is gevoelig voor kou, en een milde omgeving helpt om problemen te voorkomen.
  • Beperk kortstondige ritjes: Het vaak starten van uw auto vraagt veel van de accu. Zeker in de winter, als u extra stroomverbruikers zoals verlichting, ruitenwissers, achterruitverwarming aan hebt, kan de accu moeilijk opladen tijdens korte ritjes.
  • Stroomverbruikers zo min mogelijk inschakelen. Vooral op korte ritten of wanneer alleen het contact aanstaat. Gebruik functies die bijzonder veel stroom verbruiken, zoals stoelverwarming of verwarmde buitenspiegels, alleen als het absoluut noodzakelijk is. Doe het indien mogelijk zonder extra snufjes voor de 12V-aansluiting.
  • De accu schoon houden. Lekstromen vloeien door vochtig vuil, waardoor de startaccu na verloop van tijd ontlaadt. Controleer daarom regelmatig of de contacten en aansluitingen schoon zijn van oxidatie.
  • Controleer de spanning. Idealiter zou de spanning van de auto-accu altijd boven de 12,6 volt moeten zijn. Als deze daaronder komt, kan de accu beschadigd raken. Om dit te voorkomen, moet de spanning regelmatig worden gecontroleerd en moet de accu van de auto indien nodig worden opgeladen met de oplader. Overigens: ook een losgekoppelde accu ontlaadt na verloop van tijd en moet regelmatig worden gecontroleerd en opgeladen.
  • Houd de batterij warm. Als u nog meer voorzorgsmaatregelen wilt nemen, kunt u uw batterij beschermen met een thermische afdekking – dan koelt de batterij in de winter niet zo sterk af. Belangrijk: de hoes moet er in het voorjaar weer af, anders bestaat er gevaar voor oververhitting.

Advies:

Laat uw accu tijdig controleren door uw Merkspecialist. Wij kunnen de conditie van uw accu nauwkeurig inschatten. Als u twijfelt, rij gerust langs. Onze Merkspecialisten meten de accu door en geven u deskundig advies.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

0229-235544 info@stadsgarage.nl
Vragen of afspraak maken?

Bel 0229-235544

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×